Wednesday, March 21, 2012

Crown Gigi


Masalah gigi :

1. Crown biasanya diperlukan bagi mereka yang menjalani rawatan akar atau mempunyai gigi yang telah mati kerana gigi mati amat mudah untuk retak dan mereput. Crown juga diperlukan bagi gigi yang mengalami karang gigi yang teruk seperti ¾ gigi sudah dipenuhi karang gigi.

2. Porselin / Crown Seramik boleh membuat gigi bengkok muncul lurus, dan boleh membuat gigi yang tidak sekata sehingga sepadan, membaiki gigi pecah atau patah serta merapatkan jurang dan ruang di antara gigi, gigi cacat,tampalan lama yang terselindung, dan menampakkan pemutihan pada gigi kuning dan berubah warna secara kekal..


Prosedur ini adalah cara yang paling berkesan untuk memperbaiki penampilan senyuman anda secara dramatik dan meningkatkan keyakinan diri anda dari segi estetika dan fungsi. Crown diperlukan apabila integriti struktur gigi telah hujung minggu oleh kerana gigi telah reput, retak,patah, tampalan lama, atau rawatan kanal akar.Crown memberikan kekuatan yang lebih baik, kuasa kunyahan,dan penampilan estetik yang hebat sepadan dengan sisa gigi anda.
      
Prosedur pembuatan crown dilakukan dalam 2 kali kunjungan.1. Pada kunjungan pertama,g igi yang akan di crown akan diasah, sebelum impresion dilakukan(dengan bahan yang digunakan untuk impresion crown) untuk mendapatkan acuan didalam mulut (mold model). Kemudian Mold model ini akan dihantar ke lab untuk proses pembuatan crown. Ia biasanya memakan waktu kurang dari seminggu. Dalam proses penantian untuk crown kekal, biasanya Doc akan menutup gigi yang sudah diasah dengan crown sementara. Hal ini dilakukan untuk melindungi gigi tersebut dan juga mempertahankan gigi2 yang ada disebelah agar tidak bergerak ke kawasan yang dipersiapkan untuk ppemasangan crown kekal.


2. Sebelum proses pemasangan crown kekal, crown tersebut dicuba di dalam mulut bagi memastikan crown benar-benar sesuai yang seperti keadaan gigi sebelumnya. Apabila crown sudah dimuatkan, pemeriksaan akan dilakukan bagi memeriksa keadaan gigi dan crown, melalui X-ray. Crown dan susunan gigi harus sekata dan tidap boleh mempunyai halangan atau ruang diantaranya. Setelah berpuas hati dengan susunan crown melalui x-ray,crown akan diperiksa menggunakan  dental floss dan keadaan gigitan jika mengganjal sebelum dilakukan proses pemasangan secara kekal.

KLINIK PERGIGIAN SYARIFAH, 

" Beautiful Smile is Pleasure For You To Own and For Others To See"

14 comments:

Mijaaaaaan said...

saya nak tanya. saya dah jalani rawatan akar tapi gigi sudah patah.saya belum pergi buat gigi baru lagi tapi boleh ke nak buat crown untuk gigi depan tapi gigi dah patah tu-,- kalau nak buat kena ada appointment ke untuk crown ? sblum nak buat crown tu kena ada gigi tampalan baru ke untuk impression crown ? gigi depan saya patah. tolong balas komen ni secepat mungkin yer.

Anonymous said...

boleh saya tau berapakah kos keseluruhan untuk buat rawatan crown?

Anonymous said...

Gigi saya sudah dibuat rawatan crown, tapi selepas 5tahun ia menjadi semakin gelap, apa perlu saya lakukan? boleh ke kalau dah buat rawatan crown kekal untuk tukar ke crown yang baru?

Anonymous said...

Buat crown seramic ke or yg biasa pye?

Anonymous said...

adakah crown yg tercabut boleh dilekatkansemula?

Anonymous said...

500 plng krang

Anonymous said...

Lbh kurg 3/4 2btg gigi depan sy berlubang dn hitam..boleh sy tau rawatan apa yg sesuai dn kos rawatan?

Anonymous said...

Sy pnya gigi patah yg sama kes mcm mijaaaan tu..sy refer pakar gigi,dia ckp skrng(12/2013) rm600,,buat crown atau pkai gigi palsu..sy pilih crown..implant mahal sgt,x silap 3-6 ribu..

Anonymous said...

Ada apa2 kesan sampingan tak pakai crown nie

shahiiz mohd said...

Doc,kalau gigi saya patah separuh boleh sambung tak?kalau boleh,berapa harganya ya?

Anonymous said...

Doc..btol ke crown full seramic mudah pecah?

Farid Fazril said...

Selepas saya membuat crown pada gigi, bolehkah saya memakai braces?

Farid Fazril said...

Selepas saya membuat crown pada gigi, bolehkah saya memakai braces?

Anonymous said...

Berapa kos implan sebatang gigi depan? Email saya manghani80@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...