Tuesday, March 6, 2012

Cabutan Gigi / Extarction

Pengekstrakan gigi (juga disebut sebagai exodontias) ialah penyingkiran gigi dari mulut. Cabutan dilakukan untuk pelbagai sebab-sebab yang luas, termasuk kerosakan gigi yang telah memusnahkan struktur gigi yang cukup untuk menyebabkan gigi tidak dapat dipulihkan lagi. Cabutan gigi bongsu yang sakit atau bermasalah biasa dilaksanakan, sebagaimana rawatan cabutan beberapa gigi kekal untuk memberi ruang bagi rawatan ortodontik.

Pengekstrakan dapat dilakukan dengan mudah ke atas gigi yang boleh dilihat di dalam mulut. Doktor gigi umum dalam merawat pengekstrakan gigi dengan mudah. Kebanyakan daripada mereka ini boleh dilakukan dengan menggunakan suntikan (anestetik setempat), dengan atau tanpa ubat anti-kerisauan. Dengan proses yang mudah, doktor gigi akan mencabut gigi dengan forsep dan gemburkan dengan menggerakkan forsep dengan berulang-ulang. Kemudian gigi akan ditarik keluar. Kadang-kadang doktor gigi akan menggunakan “dental elevator” untuk membantu melonggarkan gigi. Ini ialah instrumen yang sesuai digunakan di antara gigi dan gusi.

  Pengekstrakan pembedahan melibatkan gigi yang tidak dapat dilihat dengan mudah di dalam mulut. Mereka mungkin telah diputuskan pada garis gusi atau mereka mungkin tidak tumbuh keluar dari gusi lagi. Untuk melihat dan mengeluarkan gigi, doktor gigi atau pakar bedah oral mesti memotong dan menarik balik gusi. Menarik balik gusi "flap" menyediakan akses untuk mengeluarkan tulang atau sebatang gigi.

5 comments:

BAZAAR JAMEELA said...

macamana dengan harga?

Epul Lorenzz said...

Berapa ya kos harga ?

Epul Lorenzz said...

Berapa ya kos tanam 2 gigi?

Jellson Jabillin said...

Berapa harga utk 1btg gigi depan atas..
jellsonjabillin.jj@gmail.com

Jellson Jabillin said...

Berapa harga utk 1btg gigi depan atas..
jellsonjabillin.jj@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...