Wednesday, April 30, 2014

Tips Pergigian Untuk Pesakit Diabetes

Beritahu doktor gigi anda, anda mempunyai diabetes dan minta kepadanya untuk menunjukkan kepada anda bagaimana untuk memastikan gigi dan gusi yang sentiasa sihat dengan mengunjungi klinik pergigian syarifah(kemaman,kuantan)yang berhampiran .

Pesakit diabetes biasanya mendapat penyakit gusi lebih kerap daripada orang-orang yang tidak mempunyai kencing manis . Jangkitan gusi menyukarkan pengawalan gula dalam darah. Apabila jangkitan gusi bermula, ia boleh mengambil masa yang lama untuk sembuh . Jika jangkitan yang teruk, gigi boleh melonggarkan atau gugur. justeru,pengawalan  gula dalam darah boleh mencegah masalah gusi .

Melalui pemakanan yang sihat,faktor kehilangan gigi akan berkurang. Gigi semulajadi membantu anda mengunyah makanan yang lebih baik dan lebih mudah daripada pengunaan gigi palsu.  Pastikan anda memberitahu doktor gigi anda jika gigi palsu anda tercedera untuk mengelakan sebarang jangkitan berlaku.


Mempunyai pemeriksaan pergigian sekurang-kurangnya setiap enam bulan.
Menjaga gigi dan gusi anda. Sekurang-kurangnya dua kali sehari , berus gigi anda dengan berus gigi bulu lembut dan ubat gigi . Gunakan benang gigi setiap hari untuk membersihkan antara gigi.

Jika gusi anda berdarah semasa anda memberus gigi atau makan , atau rasa yang tidak baik berada di dalam mulut anda, pergi berjumpa dengan doktor. Beritahu doktor gigi anda tentang apa-apa perubahan yang anda lihat , seperti tompok putih , di dalam mulut anda.

Merokok akan membuat masalah gusi anda menjadi lebih teruk.elakkan merokok atau anda akan kehilangan gigi anda.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...