Monday, April 4, 2016

Berapa Kerapkah Gigi Harus Di X-Ray


Orang ramai memerlukan X -ray  untuk mengesan kesihatan mulut mereka. persoalannya berapa kerap perlu X-ray dilakukan ? Jawapannya bergantung kepada sejarah perubatan dan pergigian anda dan keadaan semasa mulut anda. Sesetengah orang mungkin memerlukan X-ray sekerap setiap enam bulan. Orang yang melawat doktor gigi secara tetap akan mempunyai kesihatan mulut yang baik dan mungkin hanya perlu x-ray sekali setiap 3 tahun.

Siapa yang memerlukan X-Ray yang lebih kerap atau biasa?

Kanak-kanak dan remaja -Melalui penyelidikan Kanak-kanak dan remaja yang mempunyai banyak kaviti dan perlukan x-ray  kesihatan  mulut setiap enam bulan atau setiap tahun, bergantung kepada umur.Disamping itu, X -ray juga membantu untuk mengesan pertumbuhan gigi seseorang.

Orang Dewasa yang memangnya mempunyai banyak tampalan , crown, bridge dan lain-lain- X -ray dapat membantu doktor gigi mendapati kerosakan di bawah tampalan dan crown anda atau di tempat-tempat lain.
Orang yang menghadapi penyakit periodontal ( gusi) dan X -ray boleh mendedahkan tanda-tanda perlakunyan periodontal. Jika ini berlaku , maka anda mungkin perlu pembedahan periodontal ( gusi).

Orang yang mulut kering , juga dikenali sebagai xerostomia - Air liur membantu menjaga mulut dan gigi yang sihat dengan mengawal tahap asid ( pH) di dalam mulut. Dalam mulut yang kering, pH berkurangan. Ini menyebabkan mineral dalam gigi untuk memecahkan, menyebabkan lebih kaviti. Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan mulut kering.Perokok - Merokok meningkatkan risiko kehakisan  gigi dan penyakit periodontal.

*kunjungi klinik pergigian syarifah untuk pemeriksaan mulut *
-menjegah lebih baik dari merawat-

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...