Wednesday, April 18, 2012

Alatan Tambahan Bersama Braces

Tidak semua pesakit yang mengalami masalah gigi tidak teratur dapat diselesaikan hanya dengan braces. Oleh itu, Klinik Pergigian Syarifah menawarkan kepada pelanggan kami yang masih berusia dari 7- 18 tahun agar turut mendapatkan rawatan membaiki rahang mereka ketika atau tanpa rawatan braces.
Kebanyakan kanak-kanak yang mempunyai gigi sesak, tidak teratur serta mempunyai tabiat gigitan yang tidak elok akan mempunyai rahang yang sempit dan rahang bawah yang tidak membangun atau rahang bawah kebelakang. Ia boleh juga permasalahan di mana rahang bawah lebih kedepan daripada bahagian atas. Ini boleh diperbetulkan dengan peralatan berfungsi. Peralatan berfungsi membantu membetulkan tulang masalah, manakala masalah gigi diperbetulkan dengan pendakap ortodontik.Umur yang ideal untuk kegunaan peralatan berfungsi semasa aktif membesar iaitu antara usia 9-12 tahun, apabila tahap kerjasama adalah yang tertinggi.

a. Twin BlockFungsi perkakas ini terdiri daripada dua blok gigitan, atas dan bawah, yang berpaut pada 70 °. Blok berkembar direka supaya rahang bawah adalah resesif. Ini adalah sejenis alat yang selesa untuk dipakai sebagai pesakit jarang mempunyai masalah bercakap atau makan dengan perkakas ini. Braces konvensional tidak boleh menghasilkan perubahan fisiologi jika pesakit mempunyai masalah rahang yang teruk.Pendekatan alat ini dapat mencapai peningkatan penampilan wajah yang pesat diikuti oleh fasa ortodontik bagi mendapatkan hasil yang lebih terperinci.

b. Herbst Appliance

Herbst Appliance adalah sangat berkesan dalam membetulkan overbites yang ekstrim disebabkan rahang bawah pada pesakit yang sedang membesar. Perkakas Herbst ini digunakan untuk meningkatkan pertumbuhan rahang bawah yang lebih rendah supaya ke hadapan dan pada masa yang sama mengenakan tekanan kepada rahang atas agar ke belakang. Pengembangan pada rahang atas juga dapat dicapai jika dikehendaki. Satu tiub dan rod bekerjasama sama dengan penyerap kejutan untuk menyambung rahang atas dan bawah. Ini tidak mengganggu pesakit untuk membuka dan menutup mulut atau apabila makan. Namun begitu, pergerakan sisi agak terhad. Perkakas Herbst dilekatkan pada gigi geraham belakang perlu digunakan selama 24 jam sehari. Ia secara umumnya dipakai sepenuh masa selama 12 bulan bersama pendakap pada gigi depan. Sebaik sahaja ia dikeluarkan, braces ditambah kepada gigi di sebelah tepi untuk 12 bulan lagi untuk melengkapkan susunan gigi.

c. The Reverse Headgear

The Reverse Headgear adalah perkakas boleh alih untuk pesakit di mana rahang atas berkembang dengan cukup pantas, menyebabkan crossbite atau underbite iaitu sama ada rahang atas atau bawah terlalu ke depan.Peranti ini terdiri daripada bar logam yang dilampirkan kepada pad di dahi dan dagu dengan band getah pada muka dan pendakap agar rahang.Pematuhan pesakit adalah sangat penting sebagai topeng muka mesti dipakai beberapa set jam satu atau lebih hari untuk mendapatkan hasil yang diingini.


Rawatan-rawatan di atas ini digalakkan kepada mereka yang masih lagi aktif membesar kerana dapat mengelakkan pembedahan rahang.

Kunjungi Klinik Pergigian Syarifah dan dapatkan penyelesaian masalah pergigian anda hari ini!

2 comments:

Anonymous said...

saya nk tanya berapa kos untuk buat braces di klinik puan? umur saya 21 gigi depan saya jarang dan agak jongang..

Anonymous said...

Ada x cara nk prbetulkan gigi bawah yg kedepan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...