Wednesday, July 15, 2015

RAWATAN BAGI MIDLINE DIASTEMA (COSMETIC DENTAL TREATMENT)

  SAYA SERING MENERIMA EMAIL BERTANYA TENTANG PILIHAN RAWATAN BAGI MASALAH GIGI RENGGGANG DIHADAPAN INI.OLEH ITU SAYA TERANGKAN SERBA SEDIKIT RAWATAN YANG ADA ANTARANYA:


Di Klinik pergigian Syarifah kami akan mencadangkan beberapa cara rawatan seperti dibawah dan pilihan rawatan bergantung banyak faktor.Oleh sebab itu biasanya kami perlu melihat dan memeriksa kedalam mulut pesakit terlebih dahulu sebelum dapat mencadangkan rawatan yang terbaik untuk anda.

1) ORTHODONTIC TREATMENT (braces)
Rawatan ini biasanya memakan masa paling lama dan memakan belanja paling mahal.Ini kerana pesakit biasanya memerluka 6 ke setahun lebih masa unntuk mendapat result yang diigini.Gigi tepi akan digerakkan menutupi ruang yang ada.Setelah selesai rawatan bisanya pesakit perlu memakai retainer sepanjang hayat bagi mengekalkan keputusan yang telah dicapai.Retainer pakaibuang atau tetap boleh dipilih untuk mengelak daripada ruang tersebut terbuka kembali.
Kelebihan ini adalah gigi tidak diubah bentuk atau perlu dikecilkan atau dibesarkan manakala kekurangannya gap mungkin dapat terbentuk kembali andai kata tidak memakai retainer atau habit tidak dibendung.

2) VENEER


Veneer boleh berfungsi untuk membaiki imperfection contohnya chipped tooth, staining, gaps, cracks.Sedikit bahagian depan gigi akan diremove, kemudian material samaada composite atau ceramic digunakan untuk cover balik bahagian gigi yang dibuang tu.. Ia hanya melibatkan bahagian depan gigi sahaja(buccal),berbanding crown ia melibatkan depan dan belakang (sekeliling gigi)
-kelebihan:  cantik dan tidak melibatkan preparation yang banyak
-kekurangan: adalah kurang daya lekatan atau kemungkinan untuk tertanggal lebih tinggi berbanding crown.walaubagaimanapun jika tertanggal ,veneer ini boleh di cementkan semula.

Dua material veneer boleh dipilih iaitu composit atau ceramic.Perbezaan antara composite dengan ceramic adalah:

#ceramic lagi mahal
#ceramic lagi ikut warna gigi sebab translucent ( natural tooth like appearance)
#lagi tahan lasak berbanding composite (life long selagi tak gigit benda-bendayang keras)
#more conservative sebab hanya sedikit bahagian gigi yang dibuang semasa prosedur tu..
# resist staining berbanding composite.
3) CROWN.(CERAMIC ATAU COMPOSIT)

Crown pula berbeza dengan veneer. Kalau veneer hanya buang sedikit saja bahagian gigi, tapi crown ni kene alter gigi tu menjadi kecil supaya ada ruang untuk digantikan dengan composite atau ceramic crown. Crown lagi last longer than veneer, boleh tahan sehingga 10 tahun atau lebih. 
Crown ni pula memang ada banyak jenis selain daripada Composite dan Ceramic.Perbezaan antara Composite dan Ceramic ni.
Ceramic ( Porcelain )
# lebih mahal dari composite
# better esthetic ( natural tooth colour)
# lasts longer than composite
#attrites natural teeth ( hakis natural teeth)
# resist staining ( doesn't discolor easily )


perbezaan antara veneer dan crown
alter gigi
crown/ cap
contoh pesakit di klinik pergigian syarifah yang mendapatkan rawatan.

Bagi kes ini,giginya renggang sedikit,warna yang tak sama antara gigi yang lain (gigi mati) dan menjadi gelap.Dalam kes sebegini rawatan veneer tidak di sarankan kerana bimbang tidak mendapat warna asal.Untuk membiki warna gigi kami lebih sarankan crown sama ada full porcelin atau PFM

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...