Wednesday, February 1, 2012

Crown Gigi


Prosedur ini adalah cara yang paling berkesan untuk memperbaiki penampilan senyuman anda secara dramatik dan meningkatkan keyakinan diri anda dari segi estetika dan fungsi.
Crown diperlukan apabila integriti struktur gigi telah hujung minggu oleh kerana gigi telah reput, retak,patah, tampalan lama, atau rawatan kanal akar.

Porselin / Crown Seramik boleh membuat gigi bengkok muncul lurus, dan boleh membuat gigi yang tidak sekata sehingga sepadan, membaiki gigi pecah atau patah serta merapatkan jurang dan ruang di antara gigi, gigi cacat,tampalan lama yang terselindung, dan menampakkan pemutihan pada gigi kuning dan berubah warna secara kekal.
                     
Crown memberikan kekuatan yang lebih baik, kuasa kunyahan,dan penampilan estetik yang hebat sepadan dengan sisa gigi anda.
                                                                 
Crown biasanya diperlukan bagi mereka yang menjalani rawatan akar atau mempunyai gigi yang telah mati kerana gigi mati amat mudah untuk retak dan mereput. Crown juga diperlukan bagi gigi yang mengalami karang gigi yang teruk seperti ¾ gigi sudah dipenuhi karang gigi.

Rawatan crown gigi boleh didapati di Klinik Pergigian Syarifah dengan hasil yang amat memuaskan.

3 comments:

Anonymous said...

Hi Doktor, saya telah pun membuat crown gigi pada bahagian hadapan sejak 10 tahun lalu. baru-baru ini, gigi berkenaan goyang/longgar dan setelah berjumpa doktor gigi kerana masalah pada gusi, beliau menasihatkan saya untuk mencabutnya sahaja dan menggantikan dengan gigi palsu atau bridge (jika tiada masalah gusi). Saya ingin bertanya, apakah ada cara untuk saya mengekalkan gigi crown berikut?

aishah said...

Dr,saya ada masalah dengan gigi hadapan yang patah dan telah membuat tampalan, saya bercadang untuk membuat crown,kos untuk membuat crown untuk sebatang gigi biasanya berapa.?? tq

Anonymous said...

Dr.. Kalau mcm gigi tu hampir reput .. Bole ke buat crown gigi .. Mksudnye reput tu xteruk tapi mencacatkan penampilan��

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...