Friday, February 3, 2012

Filling / Tampalan Gigi

 
                                      White Filling (Composite)           Silver Amalgam                          Gold Filling

Pemulihan pergigian atau pengisian pergigian adalah bahan pergigian pemulihan yang digunakan untuk memulihkan fungsi, integriti dan morfologi struktur gigi yang hilang. Kehilangan struktur biasanya mengakibatkan daripada karies atau trauma luaran. Ia juga hilang semasa penyediaan gigi untuk meningkatkan kecantikan atau integriti fizikal bahan pemulihan. Pemulihan pergigian juga merujuk kepada penggantian struktur gigi yang hilang yang disokong oleh implan gigi.
Filling adalah satu cara untuk memulihkan gigi rosak bagi mengembalikan gigi reput ke fungsi dan bentuk yang normal.Apabila doktor gigi memberikan anda filling, dia  membuang satu bahagian dalam gigi reput, membersihkan kawasan yang terjejas, dan kemudian mengisi rongga yang dibersihkan dengan bahan isian.

Dengan menutup ruang yang mencegah bakteria daripada masuk, pengisian juga membantu mencegah kerosakan selanjutnya. Bahan-bahan yang digunakan untuk inti termasuk emas, porselin, resin komposit (tampalan berwarna gigi), dan amalgam (aloi merkuri, perak, tembaga, timah dan kadang-kadang zink).Rawatan filling atau tampalan adalah rawatan umum yang disediakan di Klinik Pergigian Syarifah. Rawatan ini dapat dijalankan kepada gigi yang berlubang atau karang tetapi tidak terlalu teruk. Dapat dijalankan kepada semua tanpa mengira usia yakni kanak-kanak, dewasa mahupun orang tua.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...