Tuesday, May 1, 2012

OPG X-ray

Mesin OPG X-ray ialah filem x-ray yang diambil pada mesin khas. Radiograf yang menunjukkan imej 2 dimensi struktur rahang keseluruhan termasuk semua gigi dengan hanya satu cara.Tidak seperti mesin x-ray pergigian konvensional  yang boleh mengambil bilangan yang berbeza dan pemandangan radiografik gigi yang terhad, di mana mesin OPG pula boleh mengambil hanya satu pandangan keseluruhan pergigian.


Imej ini diagnostik, bagaimanapun, adalah sangat bernilai dalam memeriksa keadaan gigi yang semakin membesar atau tumbuh  serta penilaian untuk trauma dan lain-lain keabnormalan. Konvensional x-ray dapat digunakan untuk pandangan terperinci, sehingga dapat digunakan dalam mendiagnosis kerosakan, masalah kanal akar dan penyakit periodontal. simen ionomer, porselin dan lain-lain.

Biasanya, pesakit dinasihatkan agar melakukan x-ray menggunakan mesin X-ray OPG kerana kewujudan gigi bongsu dapat diketahui dan rawatan untuk cabutan geraham bongsu juga lebih efektif. Di bawah menunjukkan hasil x-ray pesakit di Klinik Pergigian Syarifah yang menujukkan lokasi geraham bongsu. Ini dapat memberikan persediaan kepada pesakit sebelum gigi tersebut tumbuh.

Filem X-ray OPG

Klinik Pergigian Syarifah menyediakan pemeriksaan gigi secara menyeluruh atau x-ray sahaja kepada pesakit-pesakit kami yang mengambil berat terhadap kesihatan gigi dan mulut mereka. Ini kerana, jika terdapat sebarang permasalahan pada gigi atau rahang pesakit, ia dapat dirawat sebelum sakit.

1 comment:

Aimi Athirah said...

berapa cost for x-ray OPG?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...