Monday, November 11, 2013

PEMAKAIAN RETAINER ADALAH WAJIB


Berapa lamakah anda perlu memaki retainer setelah memakai braces?Ramai yang bertanyakan soalan ini dan masih kabur sama ada memakai retainer ini amat penting atau sekadar suka-suka.JAwapannya amat mudah.Anda perlu bertanyakan soalan ini pada diri anda.


..ADAKAH ANDA MAHUKAN RESULT INI KEKAL SEPERTI INI?DAn BERAPA LAMA ANDA MAHU IA KEKAL SEPERTI ITU? SELAMA LAMANYA ATAU SATU DUA TAHUN SAHAJA?

Retainer ini adalah satu alat yang doktor berikan yang dapat menjamin gigi anda tidak dapat bergerak ke mana-mana lagi.Ini kerana ia mempunyai acuan gigi dan lekok-lekok mengikut lekuk gigi anda.Bahannya adalah rigid dan keras.

YA..JIKA ANDA MAHU GIGI ANDA KEKAL SAMPAI KE TUA SEPERTI INI ANDA WAJIB MEMAKAINYA SAMPAI KE TUA!!!
fix retiner

Bunyinya macam kejamkan?tetapi itulah hakikatnya.Berapa ramai dentist yang memakai braces 2 ke 3 kali akibat tidak memakai retainer.Mereka juga tidak terkecuali dari memakai retainer jika mahukan result itu kekal.Jika memerlukan pemakaian braces semula sudah tentunya  harga dan prosedur yang sama juga diperlukan.YA PERLU BAYARAN YANG SAMA, memasang bracket yang baru dan menggunakan wayer yang baru dan PERLU DATANG TEMUJANJI lagi setiap berapa bulan sekali selama 2 tahun.

ADAKAH ANDA PERNAH TERFIKIR SETELAH SESSSI PENGURUSAN BADAN dan anda telah ke hilangan 10kg berat badan(dan sudah tentunya juga anda kehilangan 2 ke 5ribu ringgit huhuhu untuk program slimming tersebut) anda tidak memerlukan apa-apa usaha untuk memastikan result tersebut kekal sampai bila-bila?.Adakah apa-apa alat yang diberikan untuk memastikan result ini terpelihara?NAH!! ini RETAINER...
.SEtelah bersusah payah doktor gigi membaiki gigi anda kini terpulang kepada anda pula sama ada ingin mengekalkannya atau tidak???
Kami bekalkan anda dengan RETAINER jika anda mahu gigi anda kekal seperti itu sampai bila-bila terpulang kepada anda mahu menggunakannya atau tidak.

2 comments:

lisz said...

Boleh tak pakai retainer jika tak pernah pakai braces??

Danialsx said...

Boleh je . Saya pakai retainer je , tak pakai braces pun .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...